I CAN , I MUST AND I WILL!!

luni, 6 februarie 2012

Constient, subconstient, subliminal



Un cunoscut m-a intrebat cu ceva vreme in urma despre cuvantul “subliminal” .  Fie pentru ca dictionarele accesate nu erau aduse la zi sau erau doar niste dictionare online pe care nu ne putem baza intotdeauna, definitia nu era clar formulata.
Cum nu ma pricem deloc la psihologie, voi incerca sa vorbesc despre subliminal, constient si subconstient asa cum inteleg eu.

Ca sa vorbim despre subliminal trebuie sa discutam inainte de toate despre mental, despre cele doua niveluluri sub care fiinta noastra actioneaza, respira, cunoaste sau realizeaza ceva in viata. Asadar procesele care se desfasoara in capsorul nostru sunt si ele organizate la fel cum organizam si noi mobila intr-un apartament sau cartile intr-o biblioteca. Nu voi vorbi decat despre constient si subconstient, ca sa ajungem in cele din urma la subliminal si ce inseamna asta. Dupa ce am facut niste sapaturi prin carti, am descoperit o sumedenie de definitii ale constientului dar una singura mi-a atras atentia si m-a ajutat sa inteleg mai bine:

,A fi constient inseamna a trai particularitatea experientei proprii, transformand-o in universalitatea stiintei ei. Cu alte cuvinte, constiinta trebuie descrisa ca o structura complexa, ca organizare a vietii de relatie a subiectului cu altii si cu lumea.” (Henry Ey).

Pe scurt sunt responsabil de trairile mele prezente pot sa anticipez si sa prevad rezultatul actiunilor mele. Constientul are asadar o functie anticipativ-predictiva. Pe limba noastra, fac cu buna stiinta si daca seman vant stiu ca o sa culeg furtuna.

Joseph Murphy, in The Power of the Subconscious Mind, compara constientul cu un capitan de vas care stie foarte bine ce are de facut atunci cand este la carma, iar subconstientul cu tot ce se intampla sub punte in sala motoarelor unde mecanicii si inginerii actioneaza automat la mesajele capitanului de vas. Ei nu trebuie sa stie incotro se indreapta vasul, nu iau decizii ci merg doar in directia care le este dictata.

Subconstientul. Extrem de important, care ne da sens vietii. El pastreaza amintiri, experiente trecute, e ca un vulcan care se odihneste,  e cel care ne conecteaza la experientele anterioare, e sertarasul in care ne tinem fotografiile fara sa-l accesam in fiecare zi. Si ca sa exemplific mai bine, eu vad ( acum) subconstientul si constientul ca fiind femeia si barbatul intr-o relatie.  Unul fara altul nu pot functiona decat poate pe perioade scurte, si mai intotdeauna atunci cand sunt separati le merge prost. Barbatul- constient, traieste doar clipa, nu se poate raporta decat la prezent desi isi poate asuma extrem de usor si „constient” o relatie. Ba stie chiar si ce i se poate intampla dupa o aventura de-o noapte. Dicteaza un drum catre „nicaieri” fara sa se intrebe daca sub puntea vasului motoarele mai fac fata.

Femeia este subsconstientul, este legatura intre prezent, trecut si viitor, este pastratoarea memoriilor, informatiilor, experientelor pe care constientul le „uita” sau nu le mai acceseaza pentru ca este prea preocupat sa traiasca in prezent sau in viitor.  Rolul femeii este extrem de important pentru ca asigura identitatea de sine in trecut, prezent si viitor. Doar subconstientul ne  conecteaza la o experienta din trecut asigurandu-ne astfel o continuitate, o durabilitate in timp .
Subliminal inseamna transmis subconstienului, un mesaj transmis vulcanului ca sa erupa, un mesaj de ‚revolta’ transmis muncitorilor din sala motoarelor. Acest mesaj poate fi pozitiv si sa acceseze acele informatii adormite, acele experiente placute care sa te faca sa experimentezi ceva placut sau negativ si atunci te face sa actionezi intr-un mod care si pe tine ar putea sa te surprinda. Mesajele acestea se „cazeaza in subconstient si de acolo ne influenteaza fara ca noi sa ne dam seama” . Traim viata unor marionete fara ca de cele mai multe ori sa ne dam seama.

Asa ca bunul meu prieten, daca citesti povestea mea umila despre constient, subconstient si subliminal ar trebui sa inveti ca mesajele pe care le primim subliminal sau pe care chiar noi insine le transmitem subconstietului nostru, ne pot influenta viata.  De exemplu o juna de 25 de ani cu coapse ferme si sani indrazneti ar putea sa-ti transmita subliminal ca tu esti barbatul vietii ei. Ceea ce tu nu stii, pentru ca esti doar constientul, tu doar vezi ceea ce este la suprafata si anticipezi doar imaginea in care tu esti in bratele ei, este ca subconstientul tau acceseaza sertarasul cu tine la 30 de ani, linistit si in putere si te face pe tine sa zbori in pasi de dans catre juna, al carei subconstient ii spune ca trebuie sa te manipuleze. Vezi tu, nu intotdeauna procesele mintii noastre, nu intotdeauna concubinajul asta intre constient si subconstient functioneaza in favoarea persoanei noastre. De cele mai multe ori suntem manipulati pana la epuizare si nu mai reusim niciodata sa ne revenim.

Sfatul meu prietenesc este ca orice mesaj subliminal primit poate fi contracarat cu un mesaj transmis de tine propriului tau subconstient tocmai ca sa te ajuti pe tine. Cand te trezesti dimineata si te pregatesti sa traiesti spune-ti prin mesaje scurte si frecvente lucruri pe care subconstientul tau sa le stocheze si nu foarte tarziu sa le activeze. Daca te lasi prada mesajelor subliminale blonde, sau brune sau daca nu reusesti sub nicio forma sa activezi din subconstient acele informatii corecte despre tine, esti in pericol si asta o sa se intample si cu prietenul tau.

Si uite, recomand un mesaj cu care sa incepi.
DACA VREAU  FERICIRE TREBUIE SA PRIVESC  IN URMA! ( vei gasi acolo raspunsul) !!
Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu