I CAN , I MUST AND I WILL!!

duminică, 5 februarie 2012

present perfect vs past simple


Timpurile astea imi dau mare bataie de cap. Cu multi dintre elevii mei nu reusesc sa o scot la capat. Pur si simplu invata mecanic niste lucruri si nu reusesc sa faca legaturi si nu reusesc sa “priveasca actiunea” situata pe o axa a timpului.   Asa ca m-am gandit sa vorbesc putin despre doua dintre acestea, sa desenez despre actiuni si sa incerc sa explic mai pe intelesul celor mici.


 
 Past Simple.
Cea mai utilizata definitie, ne spune ca folosim past simple atunci cand vorbim despre o actiune incheiata in trecut, care nu mai are legatura cu prezentul si… ( foarte important) timpul actiunii este fie precizat fie il putem deduce din context
Asadar, bulinuta  noastra reprezinta actiunea  incheiata in trecut, care, asa cum se vede pe axa timpului nu are nicio legatura cu prezentul. S-a intamplat acum doua secunde, ieri, alaltaieri sau in 1900 toamna
 I finished yeating  2 seconds ago
I went to school yesterday
I did my homework this morning ( it’s afternoon now).

So, stiu cand s-a intamplat actiunea, timpul este DEFINIT ( pot sa definesc yesterday – 24 ore, sau cele doua secunde in urma, sau perioada diminetii)

Pe de alta parte, pot sa deduc din context timpul meu. Se intampla de regula in texte mai lungi unde nu este nevoie sa mentionez de fiecare data cand a avut loc actiunea.

Last summer I went to the seaside. We enjoyed our time there, went swimming every day and we built sand castles. Every evening we went clubbing.

Enjoyed, went, built sunt actiuni care s-au incheiat in trecut, respectiv “last summer” pe care l-am mentionat in prima noatra propozitie. Asadar, nu mai e nevoie sa mentionam timpul.

Pe scurt. Past simple folosim atunci cand actiunea e incheiata, stim cand , e old news si nu are legatura cu prezentul

Present Perfect
Eh, se cam complica lucrurile pentru ca present perfect  se foloseste tot cu actiuni incheiate in trecut dar…. nu prea stim cand s-au intamplat! Fie timpul nu este precizat , fie folosim indicatori de timp NEDEFINIT ( these days – pai these days poate insemna si azi, si ieri , poate si alaltaieri,  already- dar cand, just – cat de just?
 Pe de alta parte folosim prezent perfect in actiunea noastra incheiata in trecut  dar care are consecinte in prezent, este legata de prezent, se vad ceva rezultate in prezent)

I have broken my leg . ( logic ca in trecut dar priviti consecintele – nu pot sa merg, ma doare , etc)
fata de
I broke my leg last year ( stiu cand, e old news si nu mai are relevanta, nu are legatura cu prezentul)

Tot present perfect este folosit atunci cand perioada de timp in care actiunea a avut loc  nu s-a sfarsit. Si de data aceasta ne verificam punandu-ne intrebarea CAND se intampla actiunea?  Raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa fie “ pana acum” sau.. nu stiu.

Have you seen Mary?  (  cand? – pana acum)
I have read 3 books . ( cand? – pana acum)
fata de
 Did you see Mary when you came? ( cand?- when you came – timpul este precizat, stiu cand)
I read 3 books yesterday ( cand?- yesterday)

Pe scurt , present perfect este folosit atunci cand se actiunea a avut loc intr-o perioada de timp nedefinita sau care are consecinte in prezent are relevanta in prezent, este cumva legata de prezent.

Sper sa va foloseasca!!

3 comentarii: