I CAN , I MUST AND I WILL!!

luni, 13 februarie 2012

Despre adevar


Bate. Bum…. Bum, bumbumbum. Uneori mai incet, alteori atat de repede incat simt ca pieptul meu se rupe si ea vrea a fuga din mine. Reusesc s-o pacalesc, s-o mint cu o pastila. O amagesc cu un surogat, fara sa indepartez cauza, si ea se lasa pacalita.  Dupa un timp, ma avertizeaza iar ca s-a trezit si ca are dreptul sa se revolte atata vreme cat eu incerc s-o trag pe sfoara.  


Despre adevar. 

Exista oare un singur adevar sau el este multiplu, in functie de modul nostru de a privi sau de contextul la care ne raportam? Este adevarul meu identic cu adevarul tau sau teoriile se adapteaza la situatiile practice? Sunt convinsa ca atunci cand doua gospodine urmeaza aceeasi reteta de tiramisu, cele doua prajituri nu vor fi identice decat aparent. In fapt, ele vor fi diferite  pentru ca eu, in mintea mea, am senzatia ca sunt mai buna gospodina decat tine si implicit, prajitura mea va fi mai buna decat a ta. 

In acelasi fel, vedem un adevar diferit in functie de unghiul din care il privim. Daca privim o Romanie de sus, aceasta este acum acoperita de troiene de zapada, cod portocaliu si oameni disperati facand semne obscene cu mana celor care trec pe deasupra lor in elicoptere incalzite. De la nivelul solului, situatia se prezinta diferit, nu pare atat de grava si multa lume isi pune intrebarea “de ce atata panica?”.  Depinde cum privesti si ce analizezi. O Romanie cu paduri taiate si case asezate in calea stihiilor complet neprotejate din ignoranta sau rea vointa? O lipsa de educatie, o delasare, o proasta administrare , o incompetenta guvernare?  Cine sau cat de vinovat e atunci cand un lucru se intampla? Ne apucam sa ne aratam cu degetul unii pe altii, punem mana pe lopata sau abandonam cumparandu-ne un bilet catre Germania? 

Adevarul nostru este cel care conteaza, chiar daca adevarul adevarat este cel corect. Cel care te face sa te simti bine nefacand rau, cel care te face sa te simti in siguranta fara sa iei cuiva ceva, cel care iti poate conduce viata catre un lucru care conteaza in viata ta, oricat de mic si neinsemnat ar fi el. Atunci cand poezia ta te face sa te simti ca un condor pe o culme semeata, cand iti da aripi sa poti sa zbori mai departe, ce mai conteaza ca aripile tale sunt din plastic? Ce mai conteaza daca versurile tale sunt schioape, simple si naive? Este poezia sufletului tau si ea iti aduce liniste. Se muleaza ca o camasa pe ritmul inimii tale si ajuta sa faci bum…. bum  in loc de bumbumbum. 


Corect. Chiar si atunci cand ceva pare corect, el poate fi gresit. De multe ori, din graba, atunci cand corectez un exercitiu, ochii mei obositi, pot fi usor pacaliti de o aparenta corectitudine cand de fapt, la o privire mai atenta, descoperi ca ceea ce ti se paruse in regula la o prima privire, de fapt e total eronat. Dar, elevul nu va intelege decat daca ii explicit asta, pentru ca in viziunea lui, fara o explicatie, nu va intelege niciodata de ce “corect” pentru el este “gresit” pentru tine. “Teacher, da’ asa nu merge?”  Ba da, am invatat sa spun. Aproape orice merge cat comunicarea se poate realiza, chiar si cu “me Tarzan, you Jane”. Dar daca “merge si asa” nu inseamna ca merge bine.

Corect inseamna sa privim in urma. Sa analizam o regula, sa respectam un criteriu si mai ales o formula. 1+1=2, 2:2 = 1.  Evident ca in orice formula se poate gresi din nestiinta, din rea vointa . Si atunci vei incerca sa trisezi. Vei incerca sa-l faci pe profesor sa creada, furand, ca tu ti-ai invatat lectia si ca esti un elev corect. Vei sustine pana in panzele albe ca e ca tine si ca n-ai incercat sa faci nimic rau si aproape ca te vei revolta pe cel care te acuza, desi stii ca nu e adevarat si ca adevarul tau e de fapt un fals. Si asta pentru ca i-ai promis mentorului tau ca vei fi intotdeauna corect, si ca printre obligatiile tale de elev este si aceea de a nu trisa si de a respecta valorile. 

Adevarul tau e diferit de adevarul profesorului tau pentru ca asa iti este tie bine. E mult mai usor sa crezi intr-un adevar care sa-ti aduca bine, decat un adevar care sa te faca responsabil de a-ti indrepta greseala.
Dar pana la urma adevarul e unul si il stim amandoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu