I CAN , I MUST AND I WILL!!

miercuri, 1 februarie 2012

Caldura, ger si gaz!

Cred ca in lunga mea existenta nu m-am luptat atat de mult cu frigul ca in ultimile zile. Tot ce imi amintesc  e ca in copilarie, am suferit din cauza incaltamintei nepotrivite, de mult prea proasta calitate, care nu-mi incalzea niciodata talpile. Dar asta s-a rezolvat intre timp, cu o pereche de ghete Keen  pentru care o sa-i multumesc pe veci bunei mele prietene, Claudia.

Si uite asa, de cand termometrul a inghetat pe la – 15 grade , in coborare libera, ma lupt cu nametii, cu gheata de pe parbriz, cu schimbatorul de viteze care nu mai vrea sa intre in treapta 1, cu cauciucurile chinezesti, cu nemarginitul patinoar de pe asfalt. Dar ghetele, ghetele sunt o minune! Pot sa fac fata chiar si celui mai crancen cer cu ghetutele mele calduroase care rezista pana la minus 30 de grade Celsius .  Nu mai tremur ca un catel abandonat in frig, nu mi-e teama sa ma mai aventurez in mijlocul crivatului si asta datorita unor ghetute minune. Talpile mele au primit in sfarsit caldura bine meritata, iar picioarele mele parca au prins aripi.

Bine ar fi insa ca povestea sa se termine aici, insa ca orice inceput prost, exista sansa ca lucrurile sa se complice si chiar asa s-a intamplat, pentru ca presimtisem chiar din timpul diminetii. Dintr-o data, cuibul meu cald, linistit, optimist si simplu a … inghetat la propriu. S-a aprins becul rosu ,  mercurul din termometru a inceput sa scada iar pe mine m-a apucat panica in fata unei centrale termice hotarata sa nu mai porneasca din lipsa de GAZ.  Ce sa faci in cazul asta? Sa pui mana pe telefon si sa chemi un vecin, sa cauti disperata prin sertare ghidul utilizatorului pentru  a interpreta becul rosu ( dar eu stiam déjà), sa suni la Distrigaz, sau sa fugi repede la magazin rugandu-te sa ai noroc sa apuci ultimul calorifer electric sau aeroterma.

Cum sa faci rost de caldura desi ti-ai platit factura si asa piperata, ce sa le reprosezi celor de la GDF cand gazul vine tocmai din Rusia si e de proasta calitate, cu cine sa te certi si pe cine sa faci sa inteleaga ca si tu ai nevoie de caldura? Ca nu poti nici tu sa fii vesela si calma in fata unei conducte prin care nu mai fasaie nimic ?  Sa dai vina pe guvernanti, pe politicienii corupti sau pe proasta ta judecata atunci cand, debransandu-te de la sistemul centralizat, ai visat ca vei avea caldura toata viata, fara sa mai faci altceva decat sa scoti bani din buzunar lunar si sa-ti platesti factura?  Fara planuri de rezerva, fara geamuri etanse, fara o amarata de aeroterma. Privesti deznadajduit si aproape invins de raceala care se instaleaza grad cu grad, asternadu-se nesimtita in fiecare colt al universului tau.

Dar chiar in clipa in care te pregatesti cu o pereche de sosete si un halat de baie suficient de gros si-ti tragi pe cap o caciula de lana, in linistea inghetata de frig se aude timid sunetul vietii: FssSSS!!  RESET . START. 23 . 
Simplu. A fost nevoie doar de rabdare si incredere ca totul se va rezolva. Nici n-am avut timp sa ma gandesc la cat de frig imi va fi  si caldura m-a cuprins din nou, si caminul meu a primit din nou ceea ce-i lipsea:  CALDURA
Despre caldura? E acolo atata vreme cat e alimentata din toate partile. De o centrala buna, de un gaz de calitate, de o factura platita. Nu e gerul singurul vinovat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu