I CAN , I MUST AND I WILL!!

sâmbătă, 4 februarie 2012

Prin sine spre altii!


Cei mai multi dintre noi am fost indragostiti. Ne-am imaginat la un moment dat ca baiatul cu ochi albastri pe care il urmaream tacute de la geamul camerei, este acel baiat care iti va aduce flori, iti va deschide portiera si va fi mereu atent la spusele tale. Ca mai tarziu veti deveni o familie, ca veti construi o casa, ca veti avea un copil si veti muri intr-un final spunand povesti nepotilor.  Insa descoperi cu mult inainte de acest final ca baiatul cu ochi albastri are de fapt ochi negri, ca nu ti-a adus niciodata flori pentru ca pur si simplu nu e  stilul lui, ca de fapt nu-si doreste un copil ci isi doreste o masina. Si relatia devine un chin, in care fiecare incearca sa-i reproseze celuilalt ce greseste. Realitate e ca , niciunul dintre ei nu priveste decat printr-o ceata densa la ceea ce celalalt reprezinta. Nu reusesc sa se inteleaga unul pe celalalt pentru ca sunt prea preocupati de propriile proiectii asupra celuilalt.

De multe ori ne trezim ca iubim pe cineva nu pentru cine este persoana respectiva, ci pentru cine ne-am dori sa fie acea persoana. Descoperi sentimente profunde pentru cineva pe care l-ai confundat de fapt. Ea/el este ea/el  dar tu iti doresti ca ea/el sa fie altfel, poate sa semene cu mama/tatal  lui/ei cand de fapt tu nu poti fi decat ceea ce esti. 

Uneori isi doresc sa fii Angelina Jolie, sau iti doresti sa fie el Brad Pitt si isi construiesc acea imgine de femeie fatala, puternica sexi si agresiva a Angelinei, sau tu il vezi barbatul puternic, galant sau razboinic . Faptul ca persoana pe care o iubesti nu aduce absolute deloc cu ceea ce iti doresti tu nu face nicio diferenta, nu reduce cu nimic intensitatea sentimentelor tale. Si nu faci decat sa incepi sa ceri de la persoana de langa tine sa existe in pielea personajului de care … te-ai indragostit. Ii ceri talentul de femeie fatala si ii ceri lui zambetul acela sarmant. 

Si pentru ca ideile noastre sunt inflexibile, si pentru ca ne lipseste acea profunzime, nu reusim sa observam cat de diferita este persoana de ceea ce noi credeam si cat de naivi am fost incercand sa o schimbam astfel incat sa corespuna falsei noastre proiectii. 

Ne intrebam adesea daca suntem indragostiti unul de celalat sau doar de ideea pe care o avem unul despre celalalt? Desigur, intensitatea sentimentelor pe care cei doi le au, reprezinta un semn de iubire reciproca. In acest moment nu putem fi siguri daca sentimentele care se dezvolta brusc si cresc in intensitate sunt semne de reala iubire sau doar de iubire a unui concept, idée sau proiectie pe care o avem asupra celeilalte persoane.
Lucrul cel mai important pe care oamenii ar trebui sa-l faca este sa nu incerce sa se schimbe unul pe celalalt. Este aproape sigur ca atunci cand iubesti o proiectie, o imagine pe care o ai vizavi de o persoana, aproape de fiecare data  incerci sa schimbi acea persoana pentru ca ea sa se potriveasca tiparului pe care tu il ai in minte.   Desigur, nu  ca orice incercare de schimbare a unei persoane ar insemna lipsa de iubire. Este absurd. Dar trebuie sa facem o deosebire intre a incerca sa schimbi o persoana intr-un mod care sa se si potriveasca naturii sale si a schimba o persoana intr-un mod care se opune naturii ei. Nu schimbarea in sine este gresita ci tipul de schimbare. Se potriveste? I se potriveste acelei persoana schimbarea pe care o doresti tu? E ca si cum am merge la coafor si am cere un anumit tip de tunsoare care sa ne aduca cat mai aproape de imaginea din mintea lui/ei? Dar ne intrebam daca acea tunsoare corespunde structurii noastre ?

Experienta vietii e o chestiune de perspectiva asa ca nu intotdeauna ne examinam perspectivele atat cat am putea. Sau poate chiar ar trebui. Relatia noastra cu ceilalti este cel mai dramatic exemplu, dar ma pot gandi la nenumarate situatii in viata mea unde iubesc mai mult ideea de ceva decat lucrul insusi.

De cate ori suntem indragostiti, suntem indragostiti de imagine pe care ne-o proiectam asupra acelei persoane- ceea ce ei ar putea fi, cum ne-ar intelege etc. si apoi sutem iremediabil raniti in acest proces pentru ca ei/ele sunt ceea ce sunt si niciodata nu vor fi ceea ce ne dorim noi sa fie.

Cred ca multi oameni se indragostesc de ideea de iubire si isi creaza in minte un ideal iar atunci cand gasesc ceva care sa se potriveasca idealului lor isi transfera iubirea catre acea persoana. 
Ne indragostim de o falsa imagine pentru ca ei/ele asa se prezinta noua. Unii oameni par a avea abilitati cameleonice  in a se infatisa ca si ideal al celeilalte persoane, iar rezultatul este o deliranta seductie care poate fi inaltatoare la inceput dar, in cele din urma se dovedeste a fi distructiva. 

Traim sentimentul ca personalitatile noastre se potrivesc perfect, traim placerea de a creste si de a ne dezvolta impreuna invatand unul despre celalalt. Si apoi, suntem devastati sa aflam ca acea persoana a incetat sa existe sau de fapt nu a existat niciodata.  Si cand traiesti astfel de experiente, te intrebi cum sa faci sa intelegi sa stii de la inceput daca o relatie va functiona sau nu. Daca ceva atat de minunat, atat de benefic si bun dispare atat de brusc, cum poti sti daca o relatie este potrivita tie?

Ne cream imagini despre parteneri, despre cum se vor comporta si cum for gandi si atunci cand partenerii nu se dovedesc a fi asa cum noi “am gandit”, spunem ca gresesc.  Incercam chiar sa-i facem vinovati pentru propriile lor sentimente.  Si atunci incepem a suferi pentru ca aceste diferente de viziune primim eticheta “defect”, pentru ca nu mai reprezentam imaginea pe care partenerul o are asupra noastra.

Cum stii daca iubesti pe cineva sau doar o imagine?  Gaseste tot ce este nepotrivit in imaginea pe care tu o ai despre persoana pe care o iubesti, toate lucrurile pe care le consideri gresite si care nu sunt la locul lor si incearca sa construiesti din ele o persoana, pe care apoi sa-ti fie drag s-o privesti. Daca reusesti asta, inseamna ca traiesti o adevarata iubire si puteti incerca impreuna acele schimbari care sa nu-i faca rau nici ei si nici tie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu